Trobilni ansambel

Slovenske filharmonije

...je nastal leta 2002 na pobudo trobilcev Orkestra Slovenske filharmonije v želji po umetniškem napredku, ki ga najbolj oplemeniti ravno komorno muziciranje. Od samih začetkov ansambel posega po repertoarju priredb različnih stilnih obdobij in po originalnih skladbah za trobila.

Tekom svojega delovanja je ansambel nanizal številne uspešne projekte, v sezoni 2015/2016 pa svoje delovanje nadgradil s prvim samostojnim ciklom treh koncertov v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Ansambel od svojih začetkov redno koncertira po Sloveniji ter v okviru festivala za sodobno glasbo Kogojevi dnevi tudi med zamejskimi Slovenci v Italiji, sodeluje na Festivalu Slowind ter s podporo Društva slovenskih skladateljev skrbi za naročilo in krstne izvedbe novih del. Z ansamblom so v teh letih kot stalni ali gostujoči glasbeniki sodelovali trobentači Anton Grčar, Jože Žitnik, Igor Maroševič, Jure Gradišnik, Blaž Avbar, Roman Podlesnik, Jernej Gantar, Leon Pokeržnik, Nejc Zahrastnik in Jan Grčar, hornisti Justin Felicijan, Katja Pupis, Aurelie Roussel, Andrej Žust, Robert Prednik in Klever Felicio, pozavnisti Mihael Švagan, Božidar Lotrič, Iztok Babnik, Marko Ilič, Mihael Šuler, Branko Mrak, Matjaž Kafol in Domen Gantar, tubisti Rok Vilhar, Primož Petohleb in Nejc Merc, tolkalisti Darko Gorenc, Barbara Kresnik in Petra Vidmar ter dirigentka Andreja Šolar, zanj pa so komponirali skladateljica Nina Šenk ter skladatelji Jani Golob, Štefan Mauri, Igor Štuhec, Tomaž Habe, Nenad Firšt, Marko Mihevc, Slavko Šuklar, Milko Lazar, Lojze Krajnčan, Emil Spruk, Igor Krivokapič, Robert Kamplet, Alojz Ajdič in Pavel Dolenc, ter nastope z besedo plemenitila Tilen Artač in Lucija Ćirović. Posebno priznanje pa so sestavu v vseh teh leti na nastopih izkazali eminentni gostje iz tujine, trobentača Allen Vizzutti in Reinhold Friedrich ter legendarni tubist Roger Bobo.

Doslej je sestav posnel tri zgoščenke, Tasf s slovenskimi skladatelji, ki jo je založil DSS, album Bleščeči barok v izdaji Slovenske filharmonije, ter pri založbi ZKP RTVSLO projekt glasbena pravljica Grdi raček skladateljice Nine Šenk z gostujočo pripovedovalko Lucijo Ćirović.

V zadnjih letih je Tasf izpeljal odmevne projekte, ki jih je potrebno posebej omeniti: leta 2012 koncert z gostujočim solistom, vsestranskim virtuozom na trobenti Allenom Vizzuttijem, leta 2013 avtorski projekt skladatelja in dirigenta Lojzeta Kranjčana, Veliki koncert in trobilni teden leta 2015 pod vodstvom legendarnega Rogerja Boba, v letu 2016 Show-off gala koncert s solistom trobentačem Reinholdom Friedrichom, vrhunci sezone 2016/17 pa so skupen koncert z Zborom Slovenske filharmonije, priprava avtorskega projekta za otroke, glasbene pravljice Grdi raček ter Gala koncert ob petnajsti obletnici sestava.

Sestav tako znotraj institucije uresničuje lastno iniciativo in osmišlja poslanstvo v sodobnem času, sodelovanja z eminentnimi umetniki in naklonjenost občinstva pa so veliko priznanje za ansambel ter izjemna spodbuda za delo naprej.

 


Zasedba

 
 

Trobente:

 • Tibor Kerekeš
 • Franc Kosem
 • Dejan Glamočak
 • Igor Konečnik
Tasf-horni.jpg
 
 

Rogovi:

 • Jože Rošer
 • Maja Burger Zgonc
 
 

Pozavne:

 • Domen Jeraša
 • Žan Tkalec
 • Wolf-Hagen Hoyer
Tasf-pozavne.jpg
 
 

Tuba:

 • Janez Žnidaršič

Tolkala:

 • Matevž Bajde