Trobilni ansambel

Slovenske filharmonije

Trobilni ansambel Slovenske filharmonije (TASF) je nastal leta 2002 na pobudo trobilcev Orkestra Slovenske filharmonije. Od samih začetkov ansambel posega po repertoarju priredb različnih stilnih obdobij in po originalnih skladbah za trobila.

Tekom svojega delovanja je ansambel nanizal številne uspešne projekte, v sezoni 2015/2016 pa svoje delovanje nadgradil s prvim samostojnim ciklom treh koncertov v dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji. Ansambel od svojih začetkov redno koncertira po Sloveniji ter v okviru festivala za sodobno glasbo Kogojevi dnevi tudi med zamejskimi Slovenci v Italiji, sodeluje na Festivalu Slowind ter s podporo Društva slovenskih skladateljev skrbi za naročilo in krstne izvedbe novih del.

Doslej je sestav posnel tri zgoščenke, Tasf s slovenskimi skladatelji, ki jo je založil DSS, album Bleščeči barok v izdaji Slovenske filharmonije ter pri založbi ZKP RTVSLO projekt glasbena pravljica Grdi raček skladateljice Nine Šenk z gostujočo pripovedovalko Lucijo Ćirović.

V zadnjih letih je Tasf izpeljal odmevne projekte, ki jih je potrebno posebej omeniti: leta 2012 koncert z gostujočim solistom, vsestranskim virtuozom na trobenti Allenom Vizzuttijem, leta 2013 avtorski projekt skladatelja in dirigenta Lojzeta Kranjčana, Veliki koncert in trobilni teden leta 2015 pod vodstvom legendarnega Rogerja Boba, v letu 2016 Show-off gala koncert s solistom trobentačem Reinholdom Friedrichom, koncert z Zborom Slovenske filharmonije, zatem v letu 2017 priprava avtorskega projekta za otroke, glasbene pravljice Grdi račekGala koncert ob petnajsti obletnici sestava, izvedba projekta Črna luknja avtorjev Žige Staniča in Blaža Puciharja skupaj z vsestranskim Boštjanom Gombačem, v letu 2018 pa spektakularno sodelovanje z avstrijskim trobentačem Thomasom Ganschem ter gostovanja po Sloveniji in v Italiji. 

Sodelovanja z eminentnimi umetniki, vabila na vrhunske festivale in naklonjenost občinstva so veliko priznanje za ansambel ter izjemna spodbuda za delo naprej.