Back to All Events

SiBRASS poletni koncert tria Friedrich, Takezawa & Kosem

  • Frančiškanski samostan Kostanjevica pri Novi Gorici, cerkev Marijinega oznanenja 1 Škrabčeva ulica Nova Gorica, Nova Gorica, 5000 Slovenia (map)

2.8.2019 ob 20.00

Frančiškanski samostan Kostanjevica pri Novi Gorici, cerkev Marijinega oznanjenja

Reinhold Friedrich, trobenta (Nemčija)

Eriko Takezawa, orgle (Japonska/Nemčija)

Franc Kosem, trobenta (Slovenija)

 

PROGRAM  

 - Giovanni Battista Martini (1706–1784): Toccata za orgle in trobento v D-duru

 - Giuseppe Torelli (1658–1709): Koncert za trobento in orgle v D-duru

Allegro – Adagio – Presto – Adagio – Allegro

 - Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Fantazija za orgle v d-molu KV 397

 - Toru Takemitsu (1930–1996): Poti za trobento

 - Georg Philipp Telemann (1681–1767): Koncert za trobento in orgle v f-molu

Allegro – Largo – Vivace

 - Johann Sebastian Bach (1685–1750): Preludij in fuga za orgle v b-molu, BWV 867, št. 22

 - Georg Philipp Telemann: Koncert za trobento in orgle v D-duru TWV D:51

Adagio – Allegro – Grave – Allegro

- Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809–1847): Sonata št. 3 za orgle v A-duru, op. 65

Con Moto Maestoso – Andante Tranquillo

 - Jean Baptiste Lœillet (1680–1730): Sonata za trobento in orgle v G-duru                                  

Andante – Allegro – Largo – Allegro

 - Antonio Vivaldi (1678–1767): Koncert za dve trobenti in orgle v C-duru, RV 537

Allegro – Largo – Allegro

O IZVAJALCIH

 Reinhold Friedrich od leta 1986, ko je na mednarodnem tekmovanju ARD prejel prvo nagrado, muzicira na najpomembnejših mednarodnih odrih. Njegov repertoar zajema vsa obdobja, od stare glasbe, ki jo izvaja tudi na historičnih instrumentih, do sodobnih solističnih del. Že od ustanovitve Festivalskega orkestra Luzern pod umetniškim vodstvom Claudia Abbada je prvi trobentač in umetniški vodja Trobilnega ansambla Festivalskega orkestra Luzern. Bil je tudi solo trobentač Simfoničnega orkestra Radia Hessen v Frankfurtu, od leta 1989 je predavatelj na Visoki šoli za glasbo v nemškem Karlsruheju, poučuje pa tudi na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu, na Elizabetini univerzi za glasbo v Hirošimi in na Visoki šoli za glasbo kraljice Reine Sophíe v Madridu. Za svoj album ruskih koncertov za trobento (MDG), ki ga je posnel s Simfoničnim orkestrom mesta Göttinger pod taktirko Christopha-Mathiasa Muellerja, je Reinhold Friedrich prejel nagrado ECHO Klassik 2013 v kategoriji instrumentalist leta. Zgoščenka je kompozicija del, ki odsevajo rusko literaturo za trobento iz prve polovice 20. stoletja. Na njej Friedrich v svojem intenzivnem preiskovanju nove in stare glasbe kot že neštetokrat doslej ponovno impresionira s svojo interpretacijo specifičnih glasbenih del. Album dopolnjuje impresivno diskografsko produkcijo umetnika, ki je v svoji dolgoletni karieri poskrbel za neprecenljivo zapuščino posnetkov literature za trobento. Kot izjemno zaželen interpret je vsako sezono gost številnih koncertnih odrov, na katere se tudi redno vrača. Njegova dosedanja gostovanja v Sloveniji so prinesla številne mojstrske tečaje za trobento, recital trobente in orgel na festivalu Glasbeno poletje v Bohinju, izvedbo Nobody knows the trouble I see skladatelja B. A. Zimermanna na Festivalu Ljubljana in Haydnovega Koncerta v Es duru s Slovensko filharmonijo, turnejo po Sloveniji s kompozicijo Tangle za solo trobento in trobilni kvintet Nine Šenk, izvedbo Rapsodije v modrem v priredbi T. Dokshitzerja s Trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije in izvedbo Brandenburškega koncerta št. 2 J. S. Bacha s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije. Slednja je tudi skladba, ki jo je Reinhold Friedrich doslej največkrat izvajal na koncertnih odrih, zabeleženih je že preko 600 izvedb.

Eriko Takezawa, rojena v Hirošimi, je študirala pri Naoyukiju Tanedi na Japonskem in Wolfgangu Manzu v Nemčiji. Leta 1984 je bila nagrajena s prvo nagrado na mednarodnem klavirskem tekmovanju v Ostuni v Italiji, prejela je tudi mnogo nagrad v klavirskem duu. Ob repertoarju za solo klavir in klavirski duo se je specializirala tudi za komorno glasbo. Doslej je nastopala na mnogih koncertnih odrih po Evropi, na Bližnjem in Daljnem vzhodu, na Japonskem, v Koreji, na Tajvanu, v Indoneziji, Izraelu in Egiptu ter na mnogih festivalih, kot so Glasbeni festival Schleswig-Holstein, Festival Luzern in Slavnostne igre Schwetzinger. Eriko Takezawa je profesorica na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju v Nemčiji, poučevala pa je tudi na glasbenih akademijah v Baslu v Švici in San Sebastiánu v Španiji. Kot korepetitorka sodeluje na najprestižnejših glasbenih tekmovanjih v Nemčiji, Franciji, Italiji, Poljski, Češki republiki ter na Nizozemskem.

Franc Kosem je od leta 2004 solo trobentač osrednjega državnega Orkestra Slovenske filharmonije ter od leta 2015 profesor trobente in komorne igre na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Dodiplomski in podiplomski študij je končal na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu zaslužnega profesorja Antona Grčarja, dodatno pa se je izpopolnjeval na Visoki šoli za glasbo v Karlsruheju pri profesorju Reinholdu Friedrichu. Kot solist, komorni in orkestrski glasbenik se je doslej predstavil na številnih festivalih in koncertnih odrih doma ter po svetu, na prireditvah, kot so Festival Ljubljana, Festival Maribor, Slowind, Gustav Mahler Wochen Toblach, Pacific Music Festival Sapporo in Festival Luzern, ter na osrednjih koncertnih prizoriščih po Evropi, na Japonskem, v Braziliji in Washingtonu v ZDA. Sodeloval je z orkestrom Mozart iz Bologne, Mlado Izraelsko filharmonijo, Filharmonijo Gorzow, komornim orkestrom Camerata Bern ter Orkestrom Festivala Maribor, kjer je imel priložnost igrati pod taktirko legendarnih dirigentov, kot so Claudio Abbado, Zubin Mehta, Maxim Vengerov, Pierre Boulez, Michael Tilson Thomas in Marko Letonja. V letu evropske prestolnice kulture Maribor 2012 je kot vodja izobraževanja v projektu Povezovanje z glasbo sodeloval z vrhunskimi solisti in pedagogi svetovnega slovesa, kot so Wolfram Christ, Branimir Slokar, Hans Gansch, Emanuel Abbühl, François Benda, Felix Renggli, Gustavo Nunez, Božo Paradžik, Raymond Curfs, Martin Ostertag in Gregory Ahss. Koncertiral je ob spremljavi Simfonikov RTV Slovenija, Mariborske filharmonije, Zagrebških solistov in Orkestra Slovenske filharmonije, s katerim je posnel zgoščenko koncertov za trobento in orkester Leopolda Mozarta, Franza Josepha Haydna ter Johanna Nepomuka Hummla. Doslej je krstno izvedel preko trideset del slovenskih skladateljev, številne posnetke njegovih izvedb hrani arhiv Radia Slovenija. V letu 2016 je izšla njegova druga samostojna zgoščenka REFLECTIONS z deli za trobento in klavir. Franc Kosem je redni član Trobilnega ansambla Slovenske filharmonije ter vodja Društva za trobilno komorno glasbo SiBRASS. Je tudi prejemnik nagrade Prešernovega sklada za leto 2012.

 

Koncert prirejata Frančiškanski samostan Kostanjevica www.samostan-kostanjevica.si in Društvo za trobilno komorno glasbo SiBRASS www.sibrass.com.