Pretekla sezona seminarjev SiBrass

V pretekli sezoni je društvo Sibrass v sodelovanju z Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani organiziralo že četrto serijo mojstrskih tečajev za trobento, v kateri so gostovali trije svetovno priznani glasbeniki. 

Prva izmed njih je bila Fruzsina Hara, katere strast je baročna glasba. Prav zato je za svojo poklicno pot izbrala muziciranje na baročni trobenti. Udeleženci seminarja so podrobno spoznavali osnove tehnike igranja na baročni trobenti ter pridobili teoretično znanje aktualne baročne izvajalske prakse. 

V novembru je v ciklu Sozvočje svetov v Narodni galeriji v Ljubljani skupaj s Komornim godalnim orkestrom Slovenske filharmonije koncertiral Reinhold Friedrich in hkrati vodil mojstrski tečaj. Slušatelji so bili tako priča izjemni osebnosti in znanju profesorja Friedricha, njegov neverjeten pedagoški dar se je izkazal v zares zanimivih in poučnih lekcijah. Prav gotovo pa je njegova podrobna predstavitev Brandenburškega koncerta št. 2 Johanna Sebastiana Bacha ter koncerta za trobento z naslovom Aerial avstrijskega skladatelja Heinza Karla Gruberja več kot odlično sklenila njegovo ponovno gostovanje v Ljubljani.

Zadnji izjemen gost letošnje sezone pa je bil vsestranski trobentač Thomas Gansch. Kot mlad fant je začrtal svojo pot s trobento in sledil zgledu svojega starejšega brata Hansa, ki je bil dolgoletni solo trobentač Dunajskih filharmonikov, kmalu pa so ga njegova trma in zanimanja vodila od klasične glasbe do džeza ter povsod vmes. Aktivno koncertira z mednarodno priznanim sestavom Mnozil Brass, kot solist in z mnogimi zasedbami kot njihov gost ali sokreator, vse več pa se posveča tudi komponiranju in pisanju aranžmajev. Mlade slušatelje je na zelo prijetnem dopoldanskem srečanju s svojimi življenskimi izkušnjami želel predvsem motivirati za nenehno raziskovanje, osebno rast v glasbi in iskreno muziciranje. Za piko na i pa je s svojimi deli in deli priznanih skladateljev nastopil kot solist na koncertu s Trobilnim ansamblom Slovenske filharmonije. 

Odlična udeležba na vseh treh seminarjih je ponovno pokazala zanimanje za pristen živ stik med slovenskimi trobentači in poustvarjalci z mednarodnih odrov, obenem pa je pozitiven odziv slušateljev potrditev in motivacija za organizacijo seminarjev vnaprej.

Društvo SiBrass